ZEPKA

Voor avonturen met de ezels:

+32 486 99 31 73

Elk seizoen zijn charme?

Het werken met dieren brengt je dichter bij de natuur en de eigenschappen van elk seizoen. Ik heb me afgevraagd welk seizoen ik het beste vind om te werken met de ezels. Hoewel elk seizoen zijn positieve en negatieve eigenschappen heeft, verkies ik toch herfst en winter.

Nadeel: deze seizoenen kunnen erg nat zijn. Dat betekent dat je toch stevig schoeisel moet hebben bij het wandelen of laarzen. Ook de ezels glijden bij modder erg snel weg. Gras groeit nauwelijks in deze tijd van het jaar en dat betekent ook veel hooi en/of stro eten. De ezels staan ook meer op stal waardoor ook verveling kan toeslaan.

Voordeel: in deze seizoenen hebben we geen last van vervelende insecten. In de de lente en de zomer kunnen de ezels last hebben van vliegen, muggen en andere insecten die steken zoals dazen en horzels. Ook de warmte en het aanvoeren van water maakt het moeilijk om te werken.

Wil dit dan zeggen dat je in de lente en de zomer geen activiteiten kan doen met de ezels? Natuurlijk niet,… ook in deze seizoenen trekken we erop uit. Door in beweging te zijn met de ezels hebben ze minder last van vervelende insecten die voorkomen vanuit hun mest. Omdat de zomeravonden zo lang zijn, kunnen we ze ook langer laten grazen in de graasweide. Anderzijds zoeken ze misschien juist in die periode ook nog meer hun stal op omdat het daar koel is en omdat de vliegen niet houden van donkere plaatsen.

Ilse Hendrickx
4 februari 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De kinderen en Zephir
vorig bericht
Voor het eerst op de rug van Zephir
volgend bericht