ZEPKA

Voor avonturen met de ezels:

+32 486 99 31 73

Asinotherapie ?

Bieden we in Leuven met de ezels Zephir en Kamar therapie aan? Het meest correcte antwoord is eigenlijk ‘neen’. Ik spreek het liefst over ‘activiteiten’ die ik doe met de cliënt waarbij Zephir en Kamar meedoen (of assisteren) en waarbij ik het doel heb dat de cliënt iets leert. Zephir en Kamar zijn geen ‘therapeuten’, maar ‘assistenten’ en ik noem mezelf ook geen ‘therapeut’, maar een ‘begeleider van de activiteiten’.

Asinotherapie is een ander woord voor ezeltherapie, de therapeutische inzet van ezels. Het werk echter dat ik met Zephir en Kamar verricht, gaat vooral over de inzet van de ezels om de cliënt te motiveren iets te leren. Of we doen activiteiten met de ezels. In de wereld van de asinotherapie spreken we in dit geval over ‘animal assisted education’ of ‘animal assisted activities’ en niet over ‘animal assisted therapy’.

Het is niet mijn bedoeling om topics open te trekken die een therapeutische invalshoek vragen bij de cliënt. Dit werk vereist een therapeutische werking. Uiteraard kunnen doelen die bereikt worden met mijn activiteiten wel helend zijn voor de cliënt en dat is uiteindelijk ook het opzet. Toch wil ik dit niet bereiken door het aanbieden van therapie, maar door het aanbieden van activiteiten die leiden tot verbeteringen of positieve effecten met betrekking tot de vraag of het doel van de cliënt. Het is de bedoeling dat de activiteiten luchtig blijven. We mikken op positieve, leerrijke, aangename en soms grappige momenten met de ezels.

Ilse Hendrickx
23 november 2019

De reputatie van de ezels
vorig bericht
Ezels niet voederen?
volgend bericht